Αρχική σελίδα Δραστηριότητες ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ)

ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ)

Λίγο περίεργος ο τίτλος αυτής της εργασίας, που έγινε προς το τέλος του σχ.έτους 2013-14.

« Παραμύθια για μεγάλους». Βασίστηκε στο βιβλίο του Νίκου Τσιφόρου «Ελληνική μυθολογία». Κοινή αναφορά των αρχαίων λαών είναι η θεϊκή τους καταγωγή. Έτσι οι Έλληνες κατάγονται από το Θεό Απόλλωνα , οι Αιγύπτιοι, Πέρσες, Ίνκας κ.άλ. κατάγονται από το Θεό Ήλιο.

Η ιδέα ήταν της κ. Λιανού, η οποία συντόνισε και τις ομάδες των μαθητών που συμμετείχαν σε αυτή τη δραστηριότητα. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία βίντεο, όπου παρουσιάζεται η καταγωγή μας από τη μυθολογική πλευρά.

Με αφορμή την παρούσα εργασία, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις, με βάση την αρχή της Αιτιότητας.

Αιτιότητα είναι η σχέση μεταξύ αιτίου και αιτιατού. Με άλλα λόγια υπάρχει αιτιώδης συνάφεια δύο καταστάσεων (αιτίας και αποτελέσματος), όταν είναι βέβαιο ότι η δεύτερη κατάσταση προέκυψε εξ αιτίας της πρώτης. (Βικιπαίδεια)

Αιτιατό είναι το αποτέλεσμα μιας αιτίας ή ενός συνόλου αιτιών.

Αίτιο είναι ο βαθύτερος λόγος στον οποίο οφείλεται ένα αποτέλεσμα.

[ Παράδειγμα : Πονοκέφαλος (αποτέλεσμα- γεγονός =ΑΙΤΙΑΤΟ). Το ΑΙΤΙΟ μπορεί να είναι οι πολλές ώρες στον υπολογιστή ή η συχνή χρήση του κινητού κ.άλ. Μπορεί βέβαια το ΑΙΤΙΟ να είναι συνδυασμός διάφορων αιτιών ή ακόμη και να μην μπορεί να προσδιοριστεί.]

Ερχόμαστε τώρα στην εργασία «Παραμύθια για μεγάλους»

Ο Θεός Απόλλωνας , ο Θεός Ήλιος είναι αποτελέσματα προφανώς της σκέψης του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Έχουμε λοιπόν ως ΑΙΤΙΑΤΟ το Θεό Ήλιο και ΑΙΤΙΟ τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Γενικότερα μπορούμε να ισχυριστούμε πως και η  ιδέα του ΘΕΟΥ, έχει ως ΑΙΤΙΟ τον άνθρωπο.

Αν δούμε τώρα τον ΑΝΘΡΩΠΟ από τη θέση του ΑΙΤΙΑΤΟΥ, όπως και τον ΗΛΙΟ . Δυσκολευόμαστε εδώ να βρούμε το ΑΙΤΙΟ. Απόψεις αρκετές και αντικρουόμενες. Λείπουν οι μαθηματικές αποδείξεις ? ακόμη - για να γίνει με βεβαιότητα η αντιστοίχιση του ΑΝΘΡΩΠΟΥ με το ΑΙΤΙΟ ΤΟΥ.

Η άποψη πως ΑΙΤΙΟ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ είναι « ΤΥΧΑΙΕΣ χημικές ενώσεις ?ΤΥΧΑΙΕΣ   χημικές αντιδράσεις » έχει ενδιαφέρον. Σίγουρα με βάση αυτή την άποψη, θα μπορούσε να γίνει μια εργασία, κατά πολύ ανώτερη ? ΩΣ ΜΥΘΟΣ- από αυτήν που θα δείτε στο παρακάτω ΒΙΝΤΕΟ.